کبد؛ اعمال و بیماریهای آن
کبد یکی از بزرگترین غدد بدن است که زیر دیافراگم، در پهلوی راست قرار دارد. کبد مخروطی شکل بوده و سطحی صاف، نرم و لاستیک مانند دارد. رنگ آن قهوهای متـمـایل بـه قـرمز تـیـره است.
کبد از دو بخش بنام لوب بزرگ و کوچک تشکیل یافته است. قسمت اعظم کبد از سلولهایی موسوم به هپاتوسیت تشکیل یافته است.
کبد دارای دو منبع خونی میباشد:
1- شریان کبدی، یک سوم خون کبد را تامین میکند و از آئورت منشاء میگیرد.
2- ورید باب، دو سوم خون کبد را تامین میکند و خون گرفته شده از لوله گوارش را به آن میرساند.
اعمال مهم کبد
کبد، یک عضو بسیار حیاتی و مهم میباشد. کبد مسئول بیش از 500 کارکرد حیاتی در بدن است. وظایف مهم کبد عبارتند از:
- بیش از یک لیتر خون در هر دقیقه توسط کبد فیلتر میشود.
- تفکیک مواد مغذی از مواد زاید، سم زدایی، تبدیل مواد شیمیایی سمی و غیر قابل دفع به مواد غیر سمی و قابل دفع (غیر فعال کردن سموم)
- باکتریها و سموم را پیش از آن که به جریان عمومی خون بدن راه یابند، از بدن دفع میکند.
- در حفظ تعادل و تنظیم هورمونهای بدن نقش دارد.
- در ذخیره سازی و متابولیسم چربیها، کربوهیدراتها و پروتئینها نقش دارد.
- محل ذخیره گلوکز (قند) خون است. کبد گلوکز را تبدیل به گلیکوژن کرده و در خود ذخیره میکند. در صورت نیاز مجددا گلیکوژن را تبدیل به گلوکز کرده و به جریان خون وارد میسازد.
- محل ذخیره چربیها، ویتامینها، املاح معدنی (آهن، فولات، مس) و سایر مواد مغذی.
- سنتز آلبومین، فاکتورهای انعقاد خون، گلوگز از برخی آمینو اسیدهای خاص، گلوبین، فاکتورهای ایمنی سیستم ایمنی بدن، فسفولیپیدها و لیپوپروتئین ها را کبد برعهده دارد.
- کـبد صفرا را ترشح میکند. صفرا مایعی زرد متمایل به سـبـز اسـت. وظیفه صفرا، کمک به هضم و جذب چربیها و دفـع مــواد زاید است.
- زدودن بیلی روبین از خون و دفع آمونیاک
کبد تصفیه خانه و پالایشگاه بدن است. اگر کبد وجود نداشت، داروها برای همیشه در بدنمان باقی میماندند و بی اثر نمی شدند
- در سه ماه نخست بارداری، تولید گلبولهای قرمز در جنین منحصرا توسط کبد صورت میگیرد. از هفته 24 بارداری به بعد، مغز استخوان این وظیفه را به عهده میگیرد.
- تمام خون برگشتی از دستگاه گوارش که حاوی مواد غذایی است، ابتدا به کبد میرود.
- کبد قادر است خودش را به طور کامل احیا و بازسازی کند. در پیوند کبد، تنها لوب بزرگتر کبد فرد سالم به بدن فرد دریافت کننده پیوند زده میشود که پس از چند هفته، هم اهدا کننده و هم دریافت کننده کبدشان بازسازی میگردد.
بیماریهای کبد
1- هپاتیت: هپاتیت به التهاب کبد اطلاق میگردد. عامل این التهاب میتواند ویروس، باکتری، برخی داروها و یا ضربه مکانیکی باشد. اما از این میان هپاتیت ویروسی از همه شایعتر و خطرناکتر است.
هپاتیت A وE از طریق آب و غذا انتقال مییابند. هپاتیت B از طریق خون، مایعات بدن، رابطه جنسی، سوزن مشترک و مادر آلوده به جنین انتقال مییابد. هپاتیت C نیز عمدتا از طریق خون انتقال مییابد.
2- کبد چرب: به تجمع سلولهای چربی در کبد اطلاق میگردد. کبد چرب در افراد چاق و دیابتی بیشتر مشاهده میگردد.
3- سرطان کبد: در این حالت تکثیر سلولهای کبدی سریعتر از حالت عادی انجام میگیرد. هپاتیت B و C شانس ابتلا به سرطان کبد را افزایش میدهند.
4- سیروز کبدی: آسیب پیشرفتهی کبد، سیروز کبدی نامیده میگردد. در این بیماری، کبد دیگر نمیتواند خودش را ترمیم و بازسازی کند، به همین خاطر کبد به تدریج از کار میافتد. پیوند کبد، تنها راه درمان سیروز کبدی میباشد. مصرف زیاد مشروبات الکلی، هپاتیت B و C، و بیماریهای خود ایمنی از عوامل ایجاد کننده سیروز کبدی میباشند.
5- سنگ کیسه صفرا: به وجود سنگ در کیسه صفرا اطلاق میگردد. سنگ کیسه صفرا عمدتا از بلورهای کلسترول تشکیل یافته است، اما در این سنگها املاح صفراوی و کلسیم نیز مشاهده میگردد.
6- یرقان(زردی): به افزایش غلظت بیلی روبین خون اطلاق میگردد. یرقان موجب زرد شدن پوست، سفیدی چشمها و غشای مخاطی دهان میشود.
علایم خوب کار نکردن کبد
عدم تحمل غذاهای چرب و ادویه دار
افزایش وزن
سردرد تکرار شونده
سوءهاضمه
یبوست مزمن
ضایعات پوستی مثل اگزما، پسوریازیس و جوش دانهها
طعم فلز در دهان
تورم و یا درد شدید شکم
اختلالات روده ای، سینوسی و آلرژیک
سیستم ایمنی ضعیف
پیری زودرس
خستگی مزمن
خونریزی و یا کبود شدن سریع پوست
ادم پاها (تجمع مایعات در پاها)
مدفوع آغشته به خون و یا قیر مانند و یا مدفوع کم رنگ
ادرار خیلی تیره
خارش طولانی مدت پوست
بیاشتهایی، تهوع و استفراغ و علائم شبه آنفلوانزا
پیشگیری از بیماریهای کبدی
- از مصرف مشروبات الکلی و مواد مخدر جدا خودداری کنید.
- مصرف بی رویه استامینوفن و سایر مسکنهای درد مانند: TYLENOL به غیر از آسپیرین، برای کبد مضر میباشد.
- حتما خود را در مقابل ویروس هپاتیت B واکسینه کنید.
داروها نیز برای کبد سم محسوب میشوند، بنابراین از مصرف خودسرانه آنها بپرهیزید. داروها را با تجویز پزشک مصرف کرده و میزان دوز مصرفی آنها را خودسرانه افزایش ندهید
- از مصرف بیش از حد ویتامینهای محلول در چربی مانند A,D,E,K بپرهیزید.
- از مصرف غذاهای پرچرب بپرهیزید.
- وزن خود را در حد متناسب حفظ کنید.
- بهداشت فردی را رعایت کنید.
- از مصرف داروهای غیر ضروری اجتناب ورزید. از مصرف همزمان چند دارو با هم خودداری کنید، مگر با تجویز پزشک.
- مصرف ویتامین C و چای سبز برای سلامتی کبد مفید است.
- مصرف غذاهای سرخ کرده، آماده (فست فود) و روغنهای جامد را به حداقل برسانید.
- از غذاهای پرچرب، خیلی شیرین و یا شور بپرهیزید.
- به طور منظم ورزش کنید. 2 تا 3 روز در هفته فعالیت بدنی داشته باشید.
- مصرف غذاهای پر فیبر را افزایش دهید مانند: سبزیجات، میوهها، برنج، غلات و دانههای سبوسدار.
- هرگز به سرنگ و سوزنهای دور انداخته شده دست نزنید.
- هنگام سمپاشی، استفاده از اسپری حشرهکش و رنگ کردن حتما از ماسک استفاده کرده و از تهویه مناسب اتاق مطمئن گردید. همچنین برای جلوگیری از تماس یافتن اینگونه مواد شیمیایی با پوست، حتما از دستکش، کلاه و ماسک استفاده کنید.
- از آمیزش جنسی محافظت نشده و استفاده مشترک از سرنگ و سوزن خودداری کنید.
- هپاتیت B و C درمان نشده منجر به سیروز کبدی، سرطان کبد و سرانجام پیوند کبد میگردند. بنابراین چنانچه جزو آن دسته از افرادی میباشید که در معرض این بیماریها قرار دارید، حتما واکسن هپاتیت B را تزریق کنید و به طور منظم هم تست هپاتیت را انجام دهید.
فرآوری: مریم سجادپور
همه چیز درباره کبد انسان
کبد بزرگترین غده بدن است و بعد از پوست بزرگترین عضو بدن است که در زیر پرده دیافراگم قرار گرفته است .کبد در بسیاری از اعمال متابولیکی بدن از جمله پروتئین سازی و سم زدایی شرکت دارد.
کبد یا liver در پشت دندها در قسمت فوقانی راست شکم قرار دارد . حدوداً 1500 گرم وزن دارد و به چهار لوب تقسیم می شود . لایه نازکی از بافت پیوندی هر لوب را در بر گرفته که به داخل هر لوب نیز نفوذ کرده و توده کبدی را به واحد های کوچکی به نام لوبول تقسیم می کند . خون وارده به کبد معمولاً از 2 منبع است تقریباً 75% خون از ورید پورت به کبد وارد می شود که از دستگاه گوارش تخلیه می شود و غنی از مواد مغذی است . بقیه خون بوسیله شریان کبدی وارد کبد می شود و غنی از اکسیژن است .
شاخه های انتهایی این 2 منبع خونرسان به شکل بستر های مویرگی به یکدیگر ملحق می شوند و سینوزئیدهای کبدی را تشکیل می دهند در نتیجه ترکیبی از خون سرخرگی و سیاهرگی سلول های کبد را مشروب می سازد. سینوزئیدها به درون وریدچه ای که مرکز هر لوبول را اشغال می کند تخلیه می شوند و ورید مرکزی نامیده می شوند.
این وریدهای مرکزی به هم ملحق می شوند و ورید کبدی را تشکیل می دهند. خون ورید کبدی به ورید اجوف تحتانی که در نزدیکی دیافراگم است تخلیه می شود بنابراین 2 منبع خونرسانی به کبد و تنها یک مسیر خروجی وجود دارد .
در کبد علاوه بر سلول های کبدی ( هپاتوسیستها )سلول های دیگری به نام کوپفر وجود دارد این سلول ها بیگانه خوار اند و متعلق به سیستم رتیکولواندوتلیوم می باشند . وظیفه اصلی آنها به دام انداختن مواد خاص ( مانند باکتری ها ) است که از طریق خون پورت ( ورید مرکزی کبد ) به کبد وارد شده است .
در بدن اعضای دیگری که دارای سیستم رتیکولواندوتلیوم هستند شامل طحال ، مغز استخوان ، غدد لنفاوی و ریه ها هستند .
کوچکترین مجاری صفراوی که به نام کانالیکولی معروف است ما بین لوبول های کبد قرار دارند . این مجرا ها ترشحات را از سلول های کبد دریافت و آنها را به مجرا های بزرگتر صفراوی حمل می کند که در نهایت تشکیل مجرای کبدی را می دهند. مجرای کبدی از کبد و مجرای سیستمیک از کیسه صفرا ( به شکل ( s به خم ملحق شده و تشکیل یک مجرای مشترک صفراوی ( common bile duct ) یا کلدوک را تشکیل می دهد .
کبد به عنوان بزرگترین غده بدن می تواند ساخت ، ذخیره ، تغییر و ترشح مقدار زیادی از مواد متابولیکی بدن را به عهده بگیرد. کبد خون غنی از مواد غدایی را از دستگاه گوارش( GI ) gastro intestinal مری – روده ای دریافت می کند سپس آنها را ذخیره می کند یا به شکل مواد شیمیایی تغییر می دهد که در جای دیگر از بدن جهت نیازهای متابولیکی مورد استفاده قرار می گیرد. کبد بویژه در تنظیم گلوکز و متابولیسم پروتئین اهمیت دارد. کبد صفرا را می سازد و ترشح می کند که نقش عمده ای در هضم و جذب چربی ها در دستگاه گوارش دارد. کبد محصولات زائد از خون می گیرد و آنها را به صفرا ترشح می کند صفرا تولید شده توسط کبد موقتاً در کیسه صفرا ذخیره می شود تا اینکه برای هضم لازم شود که در این موقع کیسه صفرا خالی شده و صفرا وارد روده می شود.
دید کلی :
80 درصد سلولهای کبدی را هپاتوسیتها تشکیل میدهند. هپاتوسیتها ، چربی و قند را ذخیره میکنند. علاوه بر این تهیه آلبومین ، پروترومبین و فیبرینوژن به عهده هپاتوسیت است. کبد دارای چهار لوب ناقص جداگانه است که با یک بافت پیوندی بسیار نازک به نام کپسول گلیسون احاطه شده است. سطح آن با صفاق پوشیده شده است. ناف کبد برای ورود رگهای خونی و خروج صفرا بکار میآید. دو نوع جریان خون دریافت میکند. مقدار زیاد آن از طریق ورید باب (از روده ، معده و طحال وارد کبد میشود و مقدار خیلی کمی خون از طریق شریان کبدی به کبد میرسد.)
بافت اصلی کبد توسط بافت پیوندی به لوبول تقسیم نشده است. هپاتوسیتها به شکل صفحات سلولی یا تیغه ، در اطراف ، در محور فضای پورت و وریدچه مرکزی قرار دارند. فضای پورت شامل ورید باب ، شریان کبدی و مجرای صفراوی است. علاوه بر این رگهای لنفی و اعصاب نیز در این ناحیه دیده میشود. سلولهای کبدی در بدن اعمال زیادی را انجام میدهند مانند شرکت در ساختن پروتئینها ، ذخیره سازی مواد مورد نیاز ، اعمال متابولیک ، سم زدایی و غیر فعال کردن مواد مضر و تولید و ترشح صفرا.
اجزای لبول کبدی
فضای پورت (Portal Space)
فضای سه گوشی است که در رئوس لبولهای مجاور دیده میشود. هر فضای پورت پر از بافت همبند و حاوی شریان ، ورید و مجرای صفراوی است. ورید موجود شاخهای از ورید باب و شریان موجود شاخهای از شریان هپاتیک است. مجرای صفراوی ، صفرای مترشحه توسط سلولهای کبدی را دریافت میکند.
صفحات کبدی
سلولهای کبدی در هر لبول بهم پیوسته و صفحاتی را تشکیل دادهاند که به صورت شعاعی از مرکز به محیط کشیده شدهاند. صفحات کبدی توسط سینوزوئیدها از یکدیگر جدا شدهاند. هر سلول در دو سطح خود با هپاتوسیتهای مجاور و در طح دیگرش با سینوزوئیدها در تماس میباشند.
سینوزوئیدهای کبدی (Hepatic Sinussolid)
سینوزوئیدها ، کانالهای عروقی وسیعی به قطر 30 - 10 میکرومتر میباشند که در حد فاصل صفحات کبدی قرار گرفتهاند. خون را از شریانها و وریدهای توزیع کننده دریافت و در مرکز لبول به ورید مرکزی تخلیه میکنند.
ورید مرکزی (Central Vein)
در وسط هر لبول قرار گرفته و خون سینوزوئیها را دریافت میکند. از نظر ساختمانی سلولهای آندوتلیال پوشاننده ورید مرکزی بوسیله الیاف رتیکولر پشتیبانی میشوند.
خونی کبد
سیستم وریدی کبد
ورید باب یا پورت که 75 درصد خون کبدی را تامین میکند حاصل مواد غذایی جذب شده در دستگاه گوارش میباشد. این ورید از ناف کبد وارد و انشعابات آن در فضای پورت ، وریدهای پورتال یا بین لبولی نامیده میشوند و انشعاب وریدهای پورتال در محیط لبولها منتشر شده و وریدهای توزیع کننده را بوجود میآورند. از وریدهای توزیع کننده انشعاباتی به نام وریدچههای ورودی خارج و به سینوزوئیدهای کبدی منتهی میشود. خون سینوزوئیدها به ورید مرکز لبولی تخلیه میگردد. از بهم پیوستن این وریدها ، وریدهای تحت لبولی بوجود میآید. از بهم پیوستن این وریدها هم ورید کبدی بوجود میآید که آن نیز بنوبه خود ، خون را به بزرگ سیاهرگ زیرین میریزد.
سیستم شریان کبدی
شریان کبدی که شاخهای از شریان سیلیاک میباشد، خون اکسیژندار را به کبد حمل میکند. شریان کبدی نیز از ناف کبد وارد و انشعابات آن مسیر ورید پورتال را طی کرده و انشعابات نهایی آنها شریانچههای ورودی را بوجود میآورند که خون خود را به درون سینوزوئیدها میریزند. در سینوزوئیدها خون شریانی و وریدی مخلوط شده و به ورید مرکزی تخلیه میشود.
سلولهای کبدی (Hepatocytes)
هپاتوسیتها ، سلولهای بزرگی هستند با یک یا دو هسته که هسته آنها درشت ، کروی ، روشن و دارای هستک مشخص میباشند. سلولهای کبدی یکی از پرکارترین سلولهای بدن هستند که هر سلول به تنهایی هم به عنوان یک غده مترشحه داخلی و هم به عنوان یک غده مترشحه خارجی عمل میکند. با میکروسکوپ الکترونی ، سلول کبدی دارای شبکه آندوپلاسمی دانهدار و صاف بسیار گسترده ، دستگاه گلژی توسعه یافته ، ریبوزومهای آزاد ، میتوکندریهای فراوان و لیزوزوم میباشد. سطوحی از سلول کبدی که در مجاورت سینوزوئیدها قرار دارند حاوی میکرویلیهای متعددی هستند و سطح تماس هپاتوسیت با خون را افزایش میدهند. سطحی از هپاتوسیت که در مجاورت هپاتوسیت دیگر قرار دارد دارای فرورفتگی ناودان مانندی است که کانالیکول صفراوی را
اعمال سلول کبدی
پروتئین سازی
سلولهای کبدی پروتئینهای متعددی را سنتز و بطور مداوم به خون ترشح میکنند که از جمله آنها میتوان آلبومین ، پروترومبین ، فیبرینوژن لیپو پروتئینها و هپارین را نام برد.
ذخیره سازی
سلولهای کبدی قارد به ذخیره سازی مواد مختلفی میباشند که از جمله آنها میتوان تری گلیسریدها ، گلیکوژن و ویتامینها را نام برد. تجمع چربی زیاد در هپاتوسیتها باعث پیدایش شرایطی به نام کبد چرب میگردد که قابل برگشت است.
اعمال متابولیک
از مهمترین اعمال متابولیک سلولهای کبدی ، گلوکونئوژنز یا تبدیل چربیها و اسیدهای آمینه به گلوکز و دآمیناسیون اسیدهای آمینه برای تولید اوره است.
سم زدایی
سلولهای کبدی با استفاده از آنزیمهای شبکه آندوپلاسمی صاف خود و به طرق اکسیداسیون و متیلاسیون ، مواد متعددی نظیر الکل ، استروئیدها ، باربی توراتها را غیر فعال میسازند.
ترشح صفرا
تولید و ترشح صفرا از اعمال خارجی کبد میباشد. مهمترین اجزای تشکیل دهنده صفرا ، علاوه بر آب و الکترولیتها اسیدهای صفراوی و بیلی روبین میباشد. بیلی روبین حاصل از تجزیه هموگلوبین که به صورت غیر محلول در آب و خون وجود دارد، توسط هپاتوسیتها گرفته شده و به صورت محلول در آب درآمده و به کانالیکولهای صفراوی ترشح میشود.
ترمیم کبد
با آنکه سلولهای کبدی دارای عمری طولانی هستند ولی قدرت ترمیم (Regeneration) فوق العادهای دارند. بطوری که موشها قادرند 75 درصد کبد خود را در یک ماده ترمیم کنند. با وجود این قدرت ترمیم کبد در انسان محدود است. عاملی که تقسیم سلولهای کبدی را پس از رسیدن به حجم اصلی خود مهار میکند، کالون (Chalone) نامیده میشود. کالون تولید شده در هر عضو متناسب با تعداد سلولهای تشکیل دهنده آن عضو میباشد. در صورت کاهش تعداد سلولها ، کاهش مقدار کالون محرک تقسیم سلولها میباشد.
بیماریهای کبد :
یرقان
اختلال در ترشح یا دفع صفرا باعث افزایش بیلی روبین خون و بروز بیماری یرقان میگردد. اگر بیماری یرقان در اثر آسیب سلولهای کبدی بروز نماید یرقان هپاتیک نامیده میشود. ولی اگر از انسداد مجاری صفراوی مثل تشکیل سنگهای صفراوی یا پیدایش تومور ، ناشی شود آن را یرقان انسدادی مینامند. در صورتی که به علت همولیز زیاد گویچههای قرمز مقدار بیلی روبین تولید شده به حدی باشد که کبد نتواند همه بیلی روبین را به صورت محلول درآورده و دفع نماید، یرقان را یرقان همولیتیک گویند.
سیروز کبد
این بیماری نتیجه از بین رفتن بافت کبدی و جانشین شدن آن توسط بافت پیوندی است که در آن کبد سفت میشود. علت سیروز استعمال مشروبات الکلی ، اختلال مزمن و طولانی دستگاه گوارش و آتروفی حاد زرد کبد است. سیروز کبد با بیاشتهایی ، اختلال در عمل هضم ، نفخ شکم ، خارش پوست و یرقان شروع میشود. گاه خونریزی مری و استفراغ نخستین علامت سیروز کبد را تشکیل میدهد. جهت متوقف ساختن پیشروی بیماری پرهیز غذایی و دادن ویتامین مفید است.
منابع گیاهی مفید برای کبد:
نعناع ، کاسنی ، انجیر ، آب انگور ، توت فرنگی ، هویچ ، آب سیب ، آب لیمو ، پوست مرکبات ، شلغم ، انگور فرنگی و دمکرده برگ
روش برخورد با بیماری های کبدی
ملاﺣﻅات بیو لوژیک:
با آگاهی اﺯ ساختاﺭ کارکرد ﻄبیعی کبد میتوان بیماریهای کبد و تظاهر بالینی آنها را درک کرد.توجه به آناتومی کبد ، مجاری صفراوی و هپاتوسیتها برای فهم تظاهرات بالینی بیماریهای کبدی لازم است. خون رسانی دوگانه به کبد که منحصر به کبد است وشامل سیستم وریدی پورت میشود کبد را به مشابه یک صافی در سر راه خون وریدی احشای شکمی در اوردهاست. این امر باعث میشود که کبد به طور ثانویه به تعدادی از بیماریهای خارج کبدی مبتلا شود و مکان نسبتاٌ شایعی برای متاستاز تومرهای توپر باشد. به علاوه توجه به آناتومی کبد خصوصاٌ سیستم وریدی پورت جهت درک تظاهرات بالینی مهم هیپرتانسیون پورت که از عوارض شایع بیماریهای مزمن کبدی است و بر اثر تغییر شکل عروق ریز داخل کبدی در نتیجه ایجاد اسکار وبازسازی مجدد به وجود میآید بسیار با اهمیت است . در این موارد شواهدی همچون بزرگ شدن طحال وهیپراسپلنیسم و خون ریزی گوارشی و تجمع مایع آسیت و نشانههای آنسفالوپاتی پورت سیستمیک وجود دارد. اناتومی مجاری صفراوی از کانالیکولها تا مجرای مشترک صفراوی در پیامدهای یرقان انسدادی امری نقش دارند. در حالی که التهاب کیسه صفرا ممکن است سبب تب ودرد شود. کولدوکولیتیاز باعث کولیک صفراوی و یرقان میگردد. خون از طریق ونولهای پورت که در محیط قرار دارند وارد لوبول کبدی میشود و از طریق سینوزوئیدهای کبدی به طرف ورید مرکزی حرکت میکند ونولهای پورت و مجاری کوچک صفراوی و آرتریولهای کبدی در یک تریاد قرار دارند. اگاهی از این سازمان ونیز وجود نواحی متحد المرکز کارکردی در یک لوبول برای درک انواع الگوهای صد مه کبدی ضروری است این خصوصیات ساختمانی بی شک دلیل حفظ شدن نسبی کارکرد هپاتوسیتها در جریان بسیاری از بیماریها مثل شیستوزومیازیس سیروزصفراوی که باعث هیپر تانسیون قابل توجه پورت میشوند میباشد. سلولهای کبدی بسیاری از ترکیبات بالقوه سمی درونزاد و برونزاد را از طریق اکسیداسیون احیا و کونژوگاسیون توسط آنزیمهای متعدد شبکه آندوپلاسمی تغییر میدهند.کونژوگاسیون مواد اولیه : با تبدیل کرن مواد غیر محلول در آب به محلول در آب عموماٌ دفع کبدی آنها را تسهیل میکند. بنابر این تعجب اور نیست که بیماریهای پارانشیمی کبد ممکن است سبب هایپربیلی روبینمی و یرقان شوند. سایر اعمال سلولهای کبدی شامل تولید انواع مختلفی از پروتئینهای محلول در آب برای ترشح انها به داخل گردش خون ونیز وجود گیرندههایی است که نسبت به لیگاندهای مختلف موجود در گردش خون اختصاصی عمل میکنند. البته سلولهای کوپفر نیز بیشتر وظایف خویش را به صورت یکی از اعضا رتیکولواندوتلیال از طریق کلیرانس شماری از گلیکوپروتئینهای سرم به روش آندوسیتوز با واسطه گیرنده آسیالوگلیکوپروتئین انجام میدهند در این خصوصیت سلولهای کبدی سهیم هستند. آخرین خصوصیت بیولوژی سلولی هپاتوسیتها که در بروز بیماریها نقش دارد استعداد کبد برای تکثیر و بازسازی است. گرچه در پارانشیم طبیعی کبد اشکال میتوزی ناچیزی مشاهده میشود باز سازی سریع که شامل تکثیر و هیپرتروفی سلولی است به دنبال برداشتن تجربی بخشی از کبد حیوانات و آدمی مشاهد
کبد بزرگترین غده بدن می باشد که در سمت راست بدن و در زیر دیافراگم واقع شده است . کبد به عنوان عضوی مهم در بدن ، وظایف متعددی را انجام می دهد . اما تقریباً می توان سه وظیفه بسیار مهم برای کبد در نظر گرفت : که عبارتند از :
۱- تولید صفرا : یکی از وظایف مهم کبد در دستگاه گوارش ، تولید صفرا می باشد. صفرا مایع گوارشی است که توسط کبد ساخته می شود و در کیسه ای به نام کیسه صفرا دخیره می شود . صفرا به شکستن چربی ها و تجزیه آنها به اسید چرب که می تواند مورد استفاده بدن قرار گیرد کمک می کند .
صفرا غالباً از مواد زیر تشکیل می شود . کلسترول ، اسید های صفراوی یا نمک های صفراوی ، بیلی روبین ( ماده ای است که از تجزیه گلبول های خون بدست می آید ) ، مقداری آب و نمک ( سدیم و پتاسیم ) و مقدارکمی از مس و ایر فلزات
۲- فرایند مواد غذایی و سموم بدن : یکی دیگر از وظایف مهم کبد فرایند مواد غذایی و سموم است . هنگامی که فرد ماده غذایی را می خورد ، معده و روده بتریک آن را هضم می کنند . مواد غذایی هضم شده از طریق دیواره روده باریک جذب خون شده و به کبد می روند . در کبد مواد غذایی بیشتر تجزیه می شوند . در آنجا مولکول های مفید مواد غذایی ، به شکلی که مورد استفاده قسمت های مختلف قرار گیرند در می آیند
۳- ذخیره سازی قند ها : کبد می تواند گلوکز ( قند خون ) را ذخیره کند آنزیم های روده باریک ، کربوهیدرات ها را به قند های ساده تر مثل گلوکز تبدیل می کنند گلوکز از روده باریک به کبد منتقل می شود . کبد گلوکز را دریافت و سپس به صورت گلیکوژن ذخیره می کند . هنگامی که فرد به انرژی بیشتری نیاز داشته باشد ، کبد گلیکوژن را به گلوکز تجزیه کرده و به جریان خون می فرستد و با این کار انرژی مورد نیاز اعضای بدن را تامین می کند
سایر اعمال کبد
کبد پروتئین های خاصی را تولید می کند که برای پلاسمای خون بسیار با اهمیت باشند .
میزان اسید های آمینه خون را تنطیم می کند
کبد آهن ذخیره می کند ، هموگلوبین خون را پردازش می کند تا از محتوای آهن آن استفاده کند
آمونباک سمی را به اوره تبدیل می کند . اوره یکی از محصولات مهم متابولیسم پروتئین هاست که از طریق ادرار دفع می شود
خون را از مواد سمی و آسیب زا به سلول های بدن ، پاکسازی می کند
لخته شدن خون را در تمام نقاط بدن تنظیم می کند
با تولید عواملی برای از بین بردن باکتریها ، ایمنی و مقاومت بدن را افزایش می دهد
هشدار
افرادی که کبد سالم دارند ، باید نکات ایمنی و بهداشتی زیادی را برای سالم ماندن کبد خود رعایت کنند، زیرا در صورت بیدار شدن کبد و یا سرطان کبد بسیاری از وظایف این عضو مهم انجام نخواهد گرفت و فرد با مشکلات جدی زیادی روبرو می شود و حتی ممکن است منجر به فوت او شود
مصرف چه غذاهایی برای کبد مفید می باشد
مصرف بعضی از مواد غذایی طبیعی ، فعالیت کبد را در حد مطلوب حفظ می کند . داشتن یک کبد سالم باعث می شود انرژی بیشتر و حال بهتری داشته باشیم . ولی کبدی که بیمار است و به درستی کار نمی کند ، باعث احساس خستگی ، سردرد ، اشکال در تنفس ، حساسیت و عدم تحمل بعضی مواد غذایی ، مشکلات پوستی و افزایش وزن می شود
غذاهای مفید برای کبد به دو گروه عمده تقسیم می شوند
۱- مواد غذایی که فرایند سم زدایی و تصفیه کبد را افزایش می دهند
۲- مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان که در طی فرایند سم زدایی از کبد محافظت می کنند
در قسمت زیر به ۸ ماده غذایی مهم که برای کبد مفید هستند اشاره می شود
۱- سیر و پیاز : سیر حاوی آلیسین ( یک نوع آنتی اکسیدان ) است که یک ترکیب سولفور دار است و برای سم زدایی بهتر و موثرتر کبد لازم است . سیر به کبد کمک می کند تا بدن را از آلودگی جیوه ، بعضی مواد افزودنی موجود در غذاها و هورمون استروژن پاک کند
۲- انواع کلم ( کلم بروکلی ، گل کلم ، کلم قمری ، کلم پیچ و کلم بروکسل ) : کلم ها دارای خاصیت سم زدایی قوی برای کبد هستند. این سبزیجات دارای موادی هستند که بعضی سموم را در بدن خنثی می کنند ؛ مثل نیتروزامین های موجود در دود سیگار و افلاتوکسین موجود در بادام زمینی . همچنین انواع کلم دارای موادی به نام « گلوکوزینولات » هستند که باعث می شوند کبد آنزیم هایی را تولید کند که برای انجام فرایند سم زدایی لازم هستند.
۳ – آب لیمو ترش تازه در آب داغ : آب لیموترش تازه را در یک لیوان آب داغ بریزید و ناشتا بنوشید ( البته اگر ناراحتی معده ندارید . این کار باعث می شود کبد پاک شود و عمل سم زدایی و تصفیه آن افزایش یابد . همچنین تولید صفرا را تحریک می کند ، معده و روده را پاک می کند و حرکات روده ای را افزایش می دهد .
۴- چغندر : چغندر ، تصفیه ی خون را تقویت می کند و فلزات سنگین را در بدن جذب می کند .
۵- میوه های غنی از آنتی اکسیدان : براساس مطالعاتی مشخص شده که میوه های زیر بیشترین مقدار آنتی اکسیدان را دارند که به ترتیب غنای آنتی اکسیدانی عبارتند از : آلو ، کشمش ، زغال اخته ، شاتوت ، توت فرنگی ، تمشک ، پرتقال ، گریپ فورت سرخ ، طالبی ، سیب و گلابی . در طی فرایند سم زدایی و تصفیه کبد تعداد زیادی رادیکال های آزاد تولید می شود که برای سلامت کبد مضر هستند . آنتی اکسیدان ها از کبد در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند .
۶- سیب : سیب دارای پکتین است که می تواند به فلزات سنگین موجود در بدن متصل شود ( به خصوص در روده بزرگ ) و باعث دفع آنها از بدن شود . این کار بار کبدی را کاهش می دهد وطرفیت سم زدایی آن .
۷- آرتیشو ( کنگر فرنگی ) : آرتیشو تولید صفرا را افزایش می دهد . یکی از کارهای صفرا این است که سموم بدن را از طریق روده پاک می کند . ۳۰ دقیقه بعد از خوردن یک گلوله آرتیشو ، ترشح صفرا تا صد در صد افزایش می یابد .
۸- سالاد سبزیجات برگی شکل تند : این سالاد ترشح و جریان صفرا را در داخل کبد افزایش می دهد و تحریک می کند مثل اندیو و کاسنی تلخ
|
|
|
كبد بزرگترين وپركارترين غدة بدن است.جگر (كبد ) در زير ديافراگم وسمت راست شكم قراردارد.شيارهايي جگررابه چهار لوب تقسيم مي كندكه لوب راست بزرگترين لوب است.سياهرگ باب خون تيرة معده-روده وطحال ولوزالمعده رابه جگر مي آورد .سه سياهرگ فوق كبدي خون جگر رابه بزرگ سياهرگ زيرين مي ريزند.بهترين اعمال فيزيولوژيك كبد عبارت است از :
1- ترشح صفرا: صفرا چندين نقش دارد: الف) ذرّات بزرگ چربي غذا رابه ذرّات بسيار ريز تبديل ميكند تا بتواند موردحملة ليپاز لوزامعده قرار گيرد. ب) به انتقال فرآورده هاي نهايي چربيهاي هضم شده به غشاي مخاطي روده وجذب آنها از طريق اين غشاء كمك ميكند. ج) صفرا به عنوان يك وسيله براي دفع چندين فرآورده زائد مهم از خون عمل ميكند اين مواد به ويژه شامل بيليروبين حاصل از انهدام هموگلوبين و مقادير زياد كلسترول ساخته شده توسّط سلولهاي كبدي هستند. املاح صفراوي ميسل تشكيل ميدهند و ميسلها قدرت حمل مواد را دارند. د) صفرا حالت قليايي دارد و باعث خنثي كردن حالت اسيدي شيره معده مي شود . اين كار باعث ميشود تا براي كار آنزيمهاي لوزالمعده كه در گوارش غذا نقش اصلي دارند شرايط مناسب فراهم آيد .
2-عمل مخزني كبد: كبد يك اندام قابل اتساع است لذا مقادير زياد خون ميتواند در رگهاي خوني آن ذخيره شود به طوري كه در موارد زياد بودن حجم خون به عنوان يك مخزن خوني با ارزش عمل ميكند و در مواقع كاهش حجم خون مقداري خون اضافي در اختيار بدن قرارمي دهد.
3-تشكيل لنف دركبد: دركبدمقدارزيادي لنف تشكيل مي شوددرواقع حدوديك دوم لنف تشكيل شده دربدن درشرايط استراحت دركبد توليدمي شود.
4-سيستم ماكروفاژي كبدي: دركبدماكروفاژهاتوليدمي شوند. سلولهاي ماكروفاژي كبدراسلولهاي كوپفر مي گويند.اين سلولهاباعث پاك كردن وتميزكردن خون وباعث تقويت دستگاه ايمني بدن مي شوند.يكي ازكارهاي مهم سلولهاي كوپفرازبين بردن باكتريهاي موجوددرخون است كه اين كارراباروش فاگوستيوزانجام مي دهند.همچنين باعث پاكسازي خون ازسلولهاي مرده وبقاياي بافتي مي شوند وتوليدكننده اينتركولين Iنيزبوده كه اين ماده بااثربرهيپوتالاموس باعث بروزتب مي شود-ماكروفاژهادرايمني اكتسابي هم دخالت دارند (ايمني همورال وايمني سلّولي )
5-متابوليسم هيدراتهاي كربن كه شامل اين موارداست الف) ذخيره گيلكوژن ب)تبديل گالاكتوزوفروكتوزبه گلوكز ج) گلوكونئوژنزكبدبه ويژه براي حفظ غلظت گلوكزخون درحدطبيعي اهميت دارد به طوري كه مازادگلوكزراازخون گرفته وذخيره مي كندوسپس هنگامي كه غلظت گلوكزخون شروع به كاهش مي كند گيلكوژن ذخيره شده رابه گلوكزتبديل كرده وآن رابه خون بازمي گرداند.گلوكونئوژنردركبدنيزدرحفظ غلظت گلوكزخون درحد طبيعي دخالت دارد.اين فرايندوقتي غلظت گلوكزخون به زيرحدطبيعي سقوط كندانجام مي شود.درچنين مواردي مقاديرزيادي اسيدهاي آمينه و تري گليسريدها به گلوكزتبديل مي شود تا گلوكز خون به حدطبيعي برسد.
6-متابوليسم چربي: اگرچه متابوليسم چربي مي تواند دراكثرسلولهاي بدن انجام شودبرخي ازجنبه هاي متابوليسم چربي عمدتأ دركبدانجام مي شود .اين مواردعبارتنداز:الف) سرعت زياداكسيداسيون اسيدهاي چربي براي تامين انرژي ب) سنتزمقاديرزيادكلسترول وفسفوليپيدها ج) توليدليپوپروتئينها د)تبديل مقاديرزيادهيدراتهاي كربن وپروتئينها به چربي براي آزادكردن انرژي ازچربيهاي خنثي ابتداچربي به اسيدهاي چرب وگليسرول تجزيه مي شودآنگاه اسيدهاي چربي به استيل دوكربني تجزيه مي شود كه استيل كوآنزيم Aراتشكيل داده واستيل كوآنزيم Aدرميتوكندري واردچرخه اسيدسيتريك شده واكسيدگرديده ومقدارزيادي انرژي توليدمي شود.حدود80%درصدكلسترول ساخته شده دركبدبه املاح صفراوي تبديل مي شود .فسفوليپيدهاوكلسترول توليد شده در كبد براي تشكيل غشاهاوساختمانهاي داخل سلولي استفاده مي شود.
7-متابوليسم پروتئينها: شامل اين فرآيندها مي باشد . الف) دز آميناسون اسيدهاي آمينه ب)تشكيل اوره براي حذف آمونياك از مايعات بدن ج) تشكيل پروتينهاي پلاسما د) ساخت برفي اسيدهاي آمينه به طوري كه اسيدهاي آمينة غير ضروري دركبد توليد مي شود .
قبل از اينكه اسيدهاي آمينه بتوانند براي توليد انرژي مصرف شوند يا قبل از اينكه بتوانندبه هيدراتهاي كربن ياچربيها تبديل شوندبايد دزآمينه شوند . تشكيل اوره به وسيلةكبد آمونياك را ازمايعات بدن خارج مي كند.اگر كبد نتواند اين عمل را انجام دهد غلظت آمونياك پلاسما به سرعت بالا رودومنجر به اغماي كبدي ومرگ ميشود .
8-ذخيرة ويتامينها: ويتاميني كه با بيشترين مقدار دركبد ذخيره ميشود ويتامين Aاست . امّا مقاديرزياد ويتامين Dو B12هم دركبد ذخيره مي شود.
9 – نقش كبد در انعقاد خون: كبدقسمت زيادي از مواد مورد استفاده درانعقاد خون راتوليدمي كنداين مواد عبارتند از فيبرينوژن-پروترومبين-گلوبولين- فاكتورهاي هفت وهشت . براي توليدبرخي ازاين پروتينها ويتامين K لازم است .
10-ذخيرةآهن: به غير از آهن موجود درهموگلوبين خون بيشترين قسمت آهن بدن به شكل فريتين در كبدذخيره مي شود .سلولهاي كبدي داراي مقدار زيادي پروتئين موسوم به آپوفريتين هستند كه قادر به تركيب با آهن است .به اين صورت كه وقتي آهن به مقدار زياد در مايعات بدن مي شود وجود دارد با آپوفريتين تركيب شده وفريتين تشكيل ميدهدودرسلّولهاي كبدي ذخيره مي شود. وقتي آهن موجود در مايعات بدن به سطح پاييني مي رسدفريتين آهن آزاد ميكند .
11-حذف يا دفع داروها وبرخي هورمونها- كبد توانايي ازسميّت انداختن بسياري از داروهاي مختلف شامل سولفوناميدها- پني سيلين- آمپي سيلين واريترومايسين رادارد. همچنين چند هورمون ترشح شده ازغدددرون ريز شامل تيروكسين وكلية هورمونهاي استروئيدي از قبيل استروژن- كورتيزول وآلدوسترون در كبد يا دچار تغيير شكل شيميايي شده يا دفع مي گردند.آسيب به كبد مي تواند باعث تجمّع بيش از حدّ اين هورمونها درمايعات بدن شود . يكي از راههاي عمدة دفع كلسيم از خون ابتدا ترشح آن توسطّ كبد به داخل صفرا وعبور آن از روده ودفع به داخل مدفوع است.
12-تنظيم فشار اسمزي وغلظت خون = يكي از پروتئينهاي پلاسما كه دركبد توليدمي شود آلبومين است كه در ايجاد وتنظيم فشار اسمزي خون دخالت دارد.
13- نقش كبد درجذب مواد غذايي: قندها- اسيدها ي آمينه- آب- نمكها و ويتامينها وارد شبكةمويرگهاي خوني پرزهاي رودة باريك مي شود و سپس اين مواد وارد سياهرگهاي كوچك پرزهاي روده باريك مي شود اين سياهرگهاي كوچك به سياهرگهاي بزرگتر
مي پيوندندوسر انجام اين مواد از طريق سياهرگ باب وارد كبد مي شوند. دركبد اين موادتغيير وتبديلات لازم رامي يابندوسپس بنا به احتياج بدن به خون وارد شده وتوسّط گردش عمومي خون به همةنقاط بدن مي رسد .در واقع كبد به عنوان يك انباروتنظيم كننده وپخش كنندة مواد غذايي جذب شده است.
14-تثبيت دماي بدن : دركبد واكنشهاي شيميايي زيادي انجام مي شود.بسياري
از اين واكنشها مقداري انرژي به صورت گرما ازخود رها مي سازند.گرماي توليدشده از
راه گردش خون به تمام بدن توزيع مي شود اين عمل نقش عمده اي در ثابت نگه داشتن دماي بدن به عهده دارد.
15-تنظيم هورموني = هورمون رشد بركبد اثركرده وسبب ترشح هورمون سوماتومدين
مي شود.سوماتومدين از يك طرف برغدّةهيپوفيزوازطرف ديگربرهيپوتالاموس اثركرده و باعث مهارترشح هورمون رشدازهيپوفيز وهورمون آزادكنندة هورمون رشداز هيپوتالاموس مي شود. هورمون رشدمستقيماً بررشداستخوان وغضروف اثر ندارد بلكه اين هورمون سبب ترشح سوماتومدين ازكبدشده واين مادهّ براستخوان وغضروف اثر كرده وموجب رشد آنها مي شود.همچنين سوماتومدين براي تشكيل كلاژن لازم است.
|
نظرات شما عزیزان: